Rudy2's Multilingual Blog

Just another WordPress.com weblog

me.ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ “ΣΚΕΨΕΩΝ” ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΣΕ ΜΙΘΗΚΟΥΣ

leave a comment »

HealthyLiving.gr

Μεταβίβαση “σκέψεων” με μικροτσίπ σε πιθήκους.

HealthyLiving.gr

30/01/2011 9:59 · Σχόλια

http://www.healthyliving.gr/

Μιγκέλ Νικολέλις, καθηγητής Νευροεπιστηµών στο Πανεπιστήµιο Duke της Βόρειας Καρολίνας .

Οι επιστήµονες µεταβίβασαν «σκέψεις» σε εγκεφάλους πιθήκων χρησιµοποιώντας ασύρµατα καλώδια. Οι «σκέψεις» αυτές είχαν τη µορφή πληροφοριών  και ήταν γραµµένες µε τέτοιο τρόπο ώστε τα ζώα να καταφέρουν να τις κατανοήσουν. Μετά  το επίτευγµα αυτό, οι  επιστήµονες ευελπιστούν  ότι κάποια µέρα θα  µπορούν να κάνουν τους παράλυτους ανθρώπους να περπατούν  µεταβιβάζοντας  σήµατα στον εγκέφαλό τους µε τη βοήθεια εµφυτευµάτων. «Καταφέραµε µε επιτυχία να µεταβιβάσουµε σήµατα απευθείας στον  εγκεφαλικό φλοιό ενός πιθήκου. Με τον τρόπο αυτόν, ο πίθηκος γνώριζε ότι  το λαχταριστό του φαγητό κρυβόταν σε ένα  συγκεκριµένο κουτί και όχι σε  κάποιο  άλλο», ο Μιγκέλ Νικολέλις που  είναι καθηγητής Νευροεπιστηµών στο Πανεπιστήµιο Duke της Βόρειας  Καρολίνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε, ο ίδιος  µαζί µε συνεργάτες του διάνοιξαν µικρές οπές στα κρανία πιθήκων  και στη  συνέχεια εµφύτευσαν σε κάθε  µία από αυτές ένα µικροτσίπ. Τα µικροτσίπ  έφεραν περίπου 700 ηλεκτρόδια  αντίστοιχα σε πάχος µε τις ανθρώπινες   τρίχες. Τα ηλεκτρόδια διαπέρασαν κατά ελάχιστα χιλιοστόµετρα την  επιφάνεια των εγκεφάλων των θηλαστικών. Ορισµένα από τα  ηλεκτρόδια χρησιµοποιήθηκαν για να καταγράψουν παραγόµενα από τον  εγκέφαλο σήµατα και  κάποια άλλα για να µεταβιβάσουνσ’  αυτόν δεδοµένα  από το εξωτερικό περιβάλλον. Το µεγάλο στοίχηµα ήταν αν  θα κατάφερναν  οι πίθηκοι να κατανοήσουν το τι έλεγαν τα σήµατα που οι επιστήµονες  διοχέτευαν στο µυαλό τους.

«Τα θηλαστικά έµαθαν γρήγορα το  νόηµα των σηµάτων που τους µεταβιβάζαµε και έτσι σκοπεύουµε να  εξελίξουµε  τη διαδικασία αυτή δηµιουργώντας µια  διασυνδετική διάταξη  για την απευθείας  επικοινωνία από εγκέφαλο σε εγκέφαλο», πρόσθεσε ο δρ  Νικολέλις και πρόσθεσε: «Ηδη δοκιµάζουµε το σύστηµα  αυτό σε ποντίκια  για να διαπιστώσουµε αν µπορούµε να εκπέµψουµε πληροφορίες από το ένα  ζώο στο µυαλό ενός  άλλου. Κι ένας από τους µεγάλους µας  στόχους είναι  να καταφέρουµε από το  µυαλό ενός πιθήκου να ειδοποιήσουµε  έναν άλλο  πίθηκο για το πού βρίσκεται το φαγητό του». Το επίτευγµα της   νευροµηχανικής – που ακόµη δεν έχει  δηµοσιευτεί σε επιστηµονικό  περιοδικό – αποτελεί την τελευταία από µια σειρά ανακαλύψεων που έγιναν  στο πλαίσιο του προγράµµατος «Περπατώ Ξανά». Το πρόγραµµα αυτό  χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειες αµερικανών,  ελβετών και βραζιλιάνων  ερευνητών  να δηµιουργήσουν έναν εξωσκελετό  (µηχανικό υποβοήθηµα) που  θα βοηθά  ανθρώπους µε παράλυση να κινούν τα  χέρια και τα πόδια τους  και εντέλει να  περπατούν.

Το µεγαλύτερο µέρος της τεχνολογίας   για την ολοκλήρωση του εξωσκελετού  υπάρχει ήδη, όµως το στοιχείο  «κλειδί»  που λείπει είναι µία µηχανική διασυνδετική διάταξη στον  εγκέφαλο που θα  επιτρέπει στους παράλυτους ανθρώπους να ελέγχουν τις  κινήσεις τους µόνο µε τη δύναµη της σκέψης. Ο δρ Νικολέλις και  οι συνεργάτες του  τονίζουν ότι ακόµη βρίσκονται πολύ  µακριά από το να  πετύχουν κάτι τέτοιο,  όµως υπογραµµίζουν πως µέχρι σήµερα έχουν κάνει  αξιοσηµείωτα βήµατα. Για παράδειγµα, στη διάρκεια ενός  πρόσφατου πειράµατος, ένας θηλυκός πίθηκος ονόµατι Ορόρα έµαθε πώς να χειρίζεται  τον  κέρσορα ενός υπολογιστή µε τη βοήθεια ηλεκτροδίων εµφυτευµένων  στον  εγκέφαλό της.

HealthyLiving.gr

Written by rudy2

July 15, 2011 at 08:24

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: