Rudy2's Multilingual Blog

Just another WordPress.com weblog

ch. ΤΣΙΠ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

leave a comment »

Τσιπ που διαβάζει τις ανθρώπινες σκέψεις

Πηγη http://news.pathfinder.gr/periscopio/179945.html
Πηγη1 http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4396387.stm
 
PATHFINDER

4 Απρ. 05, ανανέωση: 4 Απρ. 05

Πώς θα ήταν αν ένα τσιπ εμφυτευμένο στον εγκέφαλό μας μπορούσε να διαβάζει τις σκέψεις μας; Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Ο 25χρονος Matthew Nagle από τις ΗΠΑ είναι ο πρώτος που το ανακάλυψε. Ο Nagle έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω και είναι καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα μετά από επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε το 2001. Μετά την πρωτοπόρα επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο New England Sinai Hospital της Μασαχουσέτης, μπορεί πλέον να κινεί αντικείμενα μόνο με τη σκέψη, αφού το τσιπ που εμφυτεύτηκε στον εγκέφαλό του διαβάζει τις σκέψεις του και τις αποστέλλει σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος τις αποκωδικοποιεί.Ο Nagle μπορεί μόνο με τη σκέψη του να ανοίξει ή να κλείσει την τηλεόραση, να δυναμώσει ή να χαμηλώσει τη φωνή και να συνδεθεί μέσω λογισμικού στις οικιακές συσκευές του σπιτιού του. Οι επιστήμονες χρειάστηκε να εργαστούν πολύ καιρό στην ανεύρεση ενός τρόπου με τον οποίο οι παράλυτοι άνθρωποι θα μπορούσαν να διαχειρίζονται συσκευές με το μυαλό τους. Πάντως οι έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και οι πίθηκοι μπορούν να ελέγξουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω ηλεκτροδίων εμφυτευμένων στον εγκέφαλό τους.

Πρόσφατα, τέσσερις άνθρωποι, οι δύο εκ των οποίων είναι μερικά παράλυτοι χρήστες αναπηρικών καρεκλών, μπόρεσαν να μετακινήσουν τον κέρσορα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ενώ φορούσαν ένα «καπέλο» με 66 ηλεκτρόδια που λαμβάνουν τα εγκεφαλικά κύματα.

Η συσκευή του Nagle, η οποία ακούει στο όνομα BrainGate, αποτελείται από σχεδόν 100 πολύ λεπτά ηλεκτρόδια τα οποία έχουν εμφυτευτεί σε βάθος ενός χιλιοστού στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Καλώδια στέλνουν τις πληροφορίες από τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή που αναλύει τα σήματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος. Τα σήματα μεταφράζονται σε κινήσεις του κέρσορα, δίνοντας στον χρήστη μια εναλλακτική δυνατότητα χειρισμού συσκευών όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μόνο με τη δύναμη της σκέψης του.

Ο καθηγητής John Donoghue από το Brown University του Rhode Island, είναι ο επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από τη συσκευή που κατασκεύασε η  Cyberkinetics. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η οθόνη του υπολογιστή λειτουργεί στην ουσία σαν ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. Για να κάνει την επιλογή του ο χρήστης πρέπει να μετακινήσει τον κέρσορα πάνω από το αντίστοιχο εικονίδιο το οποίο λειτουργεί ακριβώς όπως το πάτημα ενός εικονιδίου. Ο Nagle κατάφερε επίσης να χρησιμοποιήσει τη σκέψη του για να μετακινήσει το μηχανικό μπράτσο του και να πιάσει μια χούφτα γλυκά με το τεχνητό του χέρι.

Ο καθηγητής Donoghue ελπίζει ότι εμφυτεύματα τέτοιου τύπου θα επιτρέψουν σε παράλυτους ανθρώπους να επανακτήσουν την χρήση των άνω άκρων τους, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός πακέτου στο μέγεθος κινητού τηλεφώνου που θα δουλεύει με μπαταρίες, το οποίο θα στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στους μύες του ασθενή, όμως αυτό είναι αρκετά δύσκολο.

Οι απλές κινήσεις που εμείς θεωρούμε δεδομένες στην πραγματικότητα εμπεριέχουν περίπλοκα ηλεκτρικά σήματα που δύσκολα μπορούν να αντιγραφούν, σύμφωνα με τον Dr Richard Apps, νευροφυσιολόγο από το Πανεπιστήμιου του Bristol της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς εκατομμύρια είναι οι νευρώνες του εγκεφάλου που συμμετέχουν έχουν να κάνουν με την κίνηση και το τσιπ έρχεται σε επαφή μόνο με ένα πολύ μικρό αριθμό από αυτούς. Ωστόσο, πρόκειται για μια δουλειά ιδιαίτερα συναρπαστική για τους επιστήμονες. Τα επόμενα βήματα της έρευνας πιθανώς θα ασχοληθούν με κάποιες από τις πιο εκλεπτυσμένες κινήσεις του χεριού.

 

BBC News

Written by rudy2

December 14, 2010 at 01:40

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: